T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Sems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi

Sıkca Sorulan Sorular


SIK SORULAN SORULAR

Şemsi Sivas-î kimdir?

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Silis köyünde doğan Şemseddin Sivas'î, âlim ve mutasavvıf bir şairdir.
Şemsi (Şemseddin-i) Sivasi

                  Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Silis köyünde doğan Şemseddin Sivas'i, âlim ve mutasavvıf bir şairdir. Babası Seyyid Mehmet Ebulberekat'tır. Ahmet Yesevi'nin Horasan Erenleri Zinciri'nden olan Ebulberekat Horasan'dan Anadolu'ya kırk kadar sofisi ile gelmişti. (Bazı kaynaklarda 28 sofisi ile geldiği belirtilir.) Kendisi Hüseyini olduğu için seyyid lakabını almıştır. 
             Halk arasında Şems'ül Aziz veya esmerliğinden dolayı Kara Şems denilen şairin asıl adı Ahmed, künyesi Ebu's-sena lakabı ise Şemseddin'dir. Şiirlerinde Şemsi mahlasını kullandı. Ebulberekat'ın dört oğlundan biri olan Şemseddin Ahmed, yedi yaşında babası ile Amasya'ya giderek Şeyh Muslihiddin 'in sevgisini kazandı. Ardından Tokat'a giderek Arakiyecizade Şemseddin Efendi ile Şeyh Şirvani'den ilim tahsil etti. Daha sonra İstanbul'a giderek ilmini daha da derinleştirdi, müderrisliğe yükseldi. Bir gün kazaskeri ziyarete gittiği zaman mevki isteyenlerin küçülmelerini görerek üzüldü ve tasavvufa yöneldi. Devrinde büyük şöhrete kavuşan Şemseddin Ahmed, hac görevini ifa etti. Dönüşünde tekrar İstanbul'da Zile ve Tokat'tan sonra Sivas Valisi Hasan Paşa tarafından yaptırılan Meydan Camii'nde göreve başlamak üzere Sivas'a geldi. Sivas'ta çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Hayveti Tarikatının Şemsiyye konulu kurdu. Seksen yıla yakın ömrünü ilme, öğrenci yetiştirmeye, eserlerini yazmaya ve irşadlarda bulunmaya vakfetti, ünü Sivas'ın dışına da yayıldı. III.Mehmet ile Eğri seferine katıldı. Din, devlet ve millet bütünlüğüne yürekten inanmış bir kimse idi. Devletin bekası için yaşının ilerlemiş olmasına bakmadan, padişahtan davet geldiğinde "işittik, itaat ettik, zaten biz her an hazırlıklıyız. Bismillah, hemen gidelim" diyerek yollara düştü. 1597 (H.1006) yılında vefat etti ve Meydan Camii'nin kuzey tarafında bulunan türbesine defnedildi. 

               Nuh felek şemsi toplandı nur ile ölümüne düşürülen tarihlerden biridir. Soyundan gelen Abdülmecit Sivasi, Abdullahad Nuri, Ahmed Suzi ve RecepKamil de güçlü mutasavvıf şairlerdir. Dergâhın son şairi Şeyh Ahmed Güneren (Rindi)dir. Yazmış olduğu kırka yakın eserde, yüksek bir din kültürüne sahip olduğu görülen Şemseddin Sivasi, Arapça ve Farsça'ya da çok iyi vakıftır. Şiirlerini tasavvufi fikirlerini ifade etmek ve yaymak amacıyla yazmış olup, şiiri bir vasıta olarak görmüştür. Duygu ve düşüncelerini içten ve özlü bir şekilde ifade etmiş, aruz ve hece vezni ile söylediği şiirlerinde Allah ve Hz.Peygamber sevgisini dile getirmiştir. Bestelenmiş birçok ilahisi bulunan Şemseddin Sivasi, Mevlid de kaleme almıştır. Şemsi'nin mevlidi baştanbaşa tasavvufi bir eserdir, günümüzde de okunmaktadır. Şiirlerinden bazıları didaktik özellikleri dolayısıyla halk arasında ezbere bilinen Şemseddin Sivasi'ye, Sivas halkı sevgi ve hürmetleri dolayısıyla Şems'ül-Aziz adını da vermiş, onu Sivas'ın manevi koruyucularından addetmiştir. Türbesi evliya kabri olarak ziyaret edilen Şemseddin Sivasi ile ilgili olarak çeşitli menkıbeler de halk arasında bütün canlılığı ile yaşamaktadır. 

Kütüphane nedir?

Kütüphaneler, bilgi kaynağı dediğimiz her türlü materyali (basılı ya da elektronik) toplayan ve bunları sınıflandırarak kullanıcıya sunan bilgi merkezleridir. Halk kütüphaneleri de bu tanımla birlikte yaşam boyu eğitime ücretsiz destek vererek bilgi kaynaklarından yararlanılan demokratik kuruluşlardır. 

KOHA nedir?

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm halk kütüphanelerinde kullanılan, Ö/AKK(Özgür ve Açık Kaynak Kodlu) bir kütüphane otomasyon yazılımıdır. Yazılım dünyada birçok kurum, üniversite, okul ve halk kütüphanesinde kullanılmaktadır. Yapılan kitap taramaları ve kütüphanede kullanılan ödünç verme sistemi bu yazılım üzerinde yapılandırılmıştır. Erişim için tıklayınız. ↓

http://koha.ekutuphane.gov.tr/

Dewey nedir?

Kütüphanedeki kitapları konularına göre ayıran ve böylece aynı konudaki kitapların, raflarda bir arada olmasını sağlayan, Amerikalı kütüphaneci Melwil Dewey tarafından geliştirilen onlu sınıflama sistemidir.


Kütüphane hangi kuruma bağlı?

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü

Üyelik şartları nedir?

Türk vatandaşı ve 6 aylık oturum almış herkes kimlik bilgilerini ibraz eden bir belge ile üye olabilir. 15 yaş üstü vatandaşlar e-Devlet üzerinden üye olabilirler. Üyelik ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Üyelik

NASIL ÜYE OLABİLİRİM?

Kütüphanemize her yaşta vatandaşımız ücretsiz üye olarak tüm hizmetlerimizden ücretsiz olarak faydalanmaktadır.

15 yaş altı vatandaşlar kütüphaneye gelerek, 15 yaş üstü vatandaşlar ise 
e-Devlet Platformu üzerinden kütüphanemize üye olabilmektedir.

Halk Kütüphanelerine e-Üyelik / Bilgi Güncelleme
Kütüphane çalışma saatleri nedir?

Kütüphanemiz 2. Kat Okuyucu Salonumuz 7/24 Açıktır.
 


İdari Birimler: Hafta İçi 08.30 - 17.30 
Ödünç Verme Birimi (Yetişkin): Hafta İçi 08.30 - 19.00 Hafta sonu 10.00-18.00  
Ödünç Verme Birimi (Çocuk): Hafta İçi 08.30 - 19.00 Hafta sonu 10.00-18.00  
Resmi günler kapalıdır.

Kütüphane hizmetleri için ücret ödemem gerekiyor mu?

Kütüphanedeki tüm hizmetler ücretsizdir. Ancak aldığınız kitabı kaybettiğiniz ve yıprattığınız takdirde kitabın aynısını satın alıp kütüphaneye iade etmeniz, piyasada bulunmadığı takdirde bedelini ödemeniz gerekebilir.
 
Kütüphane hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?

Hizmetlerimizden yararlanmak için üye olmamız yeterlidir.  
Kütüphaneye gelmek suretiyle okuma salonunda koleksiyondan seçtiğiniz kitabı ya da kendi kitabınızı okuyabilir, 
313 çeşit dergiden yararlanabilir, internet kullanabilir veya ödünç kitap alabilirsiniz.

Aradığım kitabın kütüphanenizde bulunup bulunmadığını nasıl bilebilirim?

Katalog Sorgulamasını kullanarak kütüphanemiz ve bakanlığımıza bağlı tüm halk kütüphanelerinin koleksiyonlarında arama yapabilirsiniz.

Aradığım kitap kütüphanede yok ise ne yapmalıyım?

Sivas’ta başka bir halk kütüphanesinde bulursanız kitabı buradan gidip tekrar üye olmadan ödünç alabilirsiniz. Başka bir ildeyse kütüphanemize başvurabilirsiniz. Biz bu kitabı sizin için getirtebiliriz.  

Kaç kitap ödünç alabilirim?

Bir defada en fazla 3 (üç) kitap ödünç alınabilir. 



Ödünç bölümünden aldığım kitaplar bende ne kadar kalabilir?

Ödünç alınan kitapların 15 (on beş) gün içerisinde teslimi gerekmektedir. 
Bir defada en fazla 3 kitap alınabilir. Kitaplar okuma süresi bitiminde bir kez, 15 (on beş) gün süreyle uzatılır. 

Ödünç aldığım kitabın süresini nasıl uzatabilirim?

Kitabın son teslim etme tarihinde (14. gün) başvurmak kaydıyla, bir defaya mahsus 15 (on beş) günlük süre uzatımı yapılabilir.
Teslim süresi geçtiğinde süre uzatımı yapılmaz. 
Kitap süresi uzattırmak için kullanabileceğiniz telefon numaralarımız ve internet adresimiz   

Yetişkin: 0346 221 11 12/500 | Çocuk: 0346 221 11 12/507  |  
koha.ekutuphane.gov.tr

Ödünç aldığınızkitapların süresini internet üzerindenuzatabilmeniz içinkoha.ekutuphane.gov.tradresine girerek,sağ üst tarafta "Hesabınız ile oturum açın"butonundan sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.

Sisteme Giriş Bilgileri

Kullanıcı adı: T.C. Kimlik Numaranız
Şifre: T.C. Kimlik Numaranız
(Sisteme giriş yaptıktan sonra lütfen şifrenizi değiştiriniz.)

Eğer şifreniz aktif değilse kütüphanemiz ile iletişime geçerek aktive ettirebilirsiniz.

 

Hangi durumlarda bilgi vermeliyim?

Adres, telefon ve e-posta değişikliklerinde bilgi verilmesi gerekmektedir. 

Kitap sırtlarındaki etiket renkleri ne anlama geliyor?

Kitaplar konularına göre sınıflandırılmıştır. Ana konular 10’a ayrılmıştır. İşte kitap sırtlarındaki her renk bu konuların her birini gösterir.

Kitap bağışlayabilir miyim? 

Evet bağışta bulunabilirsiniz.


ISBN nedir?

Açılımı: Internationational Standart Book Number (Uluslararası Standart Kitap Numarası)... Türkiye’de şubesi bulunan uluslararası kitap numarası üreten bir ajanstır.
Kitap okumak bana ne kazandırır?

Bilgilendirir, zekâyı geliştirir. Pratik düşünme yeteneği kazandırır. Algı düzeyini arttırır. Çocuk gelişimine çok büyük katkısı vardır. Konuşma becerisini arttırır. Öz güven kazandırır. Konsantrasyon yeteneği kazandırır.
Hayal gücünü ve estetik anlayışı geliştirir. İletişimi ve sosyalleşmeyi sağlar.






KÜTÜPHANE KURALLARI NELERDİR?

Kütüphaneler; yaş, ırk, cinsiyet, inanç, dil ve düşünce farkı gözetmeksizin toplumun her kesiminin her türlü bilgi gereksinimlerini karşılayarak bulunduğu yörenin kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan toplumsal kuruluşlardır. Bu çerçevede verilecek hizmetlerin, kullanıcılara en iyi şekilde sunulabilmesi ve geliştirilebilmesi için kütüphane kurallarına uyulması gerekmektedir.

Genel Kurallar:

  • Kütüphaneye girerken cep telefonları sessiz konumda tutulur ve içeride kullanılmaz.

  • Gürültüye sebep olacak her türlü davranıştan kaçınılır.

  • Kütüphaneye su dışında hiçbir yiyecek ve içecek ile girilmez.

  • Kütüphane içinde tütün ve tütün mamulleri içilmez. İçenler hakkında yasal işlem uygulanır.

  • Kütüphane materyallerine ve eşyalarına zarar verilmez.

  • Kütüphane kapanış saatinden 15 dk. önce salonlar boşaltılır.

  • Kullanıcılar kendi eşyalarından sorumludurlar. Kaybolan ya da çalınan eşyalardan Kütüphane Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ödünç Verme Kuralları:

  • *Kullanıcılar ödünç verme hizmetinden yararlanmak için kütüphaneye üye olmalıdır.

  • *Kütüphane üyeliğine başvuru için TC Kimlik numarasını veya en az altı ay oturma izni almış yabancı kullanıcılar için “yabancı kimlik numarasını” gösterir belge yeterlidir.

  • *Kullanıcılar üye kartı veya TC Kimlik numarasını (yabancı kullanıcılar için yabancı kimlik numarasını) gösterir belge ödünç alma işlemini gerçekleştirir

  • *Kullanıcıya kütüphane üyelik formu imzalatılır.

  • *Kullanıcılara danışma kaynakları ve sıklıkla aranan materyaller ödünç verilmez.

  • *Kullanıcılara bir seferde üç kitap, üç kitap dışı materyal olmak üzere en fazla altı materyal ödünç verilir.

  • *Ödünç verme süresi kitaplar için 15 gün, kitap dışı materyaller için 7 gündür.

  • *Ödünç alınan eserlerin zarar verilmeden zamanında iadesi esastır.

  • *Üzerinde süresi dolmuş materyal bulunan kullanıcılara, üzerlerindeki materyalleri iade etmedikçe, yeni materyal ödünç verilemez.

  • *Zamanında iade edilmeyen materyaller için, ilgiliye e-posta, SMS ve mektup ile hatırlatmada bulunularak, iade edilmesi istenir.

  • *İade edilmeyen, kullanılmayacak derecede yıpratılan ya da kaybedilen materyaller için kütüphane yönetimi tarafından, eserin piyasadan temin edilmesi, temin edilemiyorsa rayiç bedelini ödenmesi istenebilir.


Kullanıcıların güvenliği için kütüphanelerde kapalı devre kamera sistemi bulunmaktadır.

  Örtülüpınar Mahallesi, 36-Tekel Sk. No:1, 5800 Sivas Merkez/Sivas